Hongerwinter 1945. De Amsterdamse Hans wordt tegen zijn zin door zijn ouders naar Texel gestuurd. Hij moet met zijn beste vriend mee naar het eiland om aan te sterken.
Hans heeft al geen zin, en als ze aan de overkant worden opgehaald door meester Jan, blijkt die nog een moffenvriend te zijn ook! Maar als Hans langer op het eiland blijft, ontdekt hij dat niet alles is wat het lijkt. En net als de Duitsers verslagen lijken, breekt er een nieuwe oorlog uit… (flaptekst)
Laatst schreef ik in mijn recensie over De gorilla en de jongen dat ik me afvroeg of er niet te veel boeken worden geschreven over de Tweede Wereldoorlog. Dat boek bleek een goede aanvulling op de boeken die er al waren. Nu heb ik nog een boek gelezen over hetzelfde thema. Stamppot met kogels van Joyce Pool. En opnieuw vraag ik me af: zijn er te veel boeken over de oorlog? Maarde titel en de achterflap maken nieuwsgierig. Het verhaal speelt zich af op Texel. Ik ben groot fan van de Waddeneilanden, dus wanneer een boek zich daar afspeelt is dat al een pluspunt voor mij. En in de flaptekst hebben ze het over een nieuwe oorlog?
Genoeg redenen dus om dit boek te gaan lezen. En inderdaad, al snel krijg ik de bevestiging dat dit een ander oorlogsboek is dan ik had verwacht. Want wat zich op Texel heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog is echt anders dan de gebeurtenissen in bijvoorbeeld Amsterdam of Engeland. Niet iedereen is op de hoogte van de ‘Russenoorlog’. Door dit boek maak je daar kennis mee.
Het verhaal is gebaseerd op de waargebeurde ervaringen van Hans Verhoeven. Achterin het boek wordt uitgelegd wat echt is gebeurd en wat er voor het verhaal bij is bedacht. Dit is een pluspunt, want zo leer je over deze ‘Russenoorlog’ door de ogen van een jongen die echt heeft bestaan. Door de aangepaste stukken is het verhaal leesbaarder en misschien zelfs af en toe wat spannender geworden.
Joyce Pool schrijft op een prettige en rustige manier. Het verhaal gaat niet razendsnel, maar ze neemt de tijd om alles te vertellen. En toch voelt het niet langzaam aan. Stamppot met kogels is een boek dat uitnodigt tot verder lezen. Toch had er meer in gezeten dan nu het geval is. Pool stipt dilemma’s aan zoals wie de vijand is en wanneer iemand toch niet de vijand is maar juist een vriend. Maar dit werkt ze niet uitgebreid uit. Ook wordt er teruggegrepen op een expeditie naar de Mount Everest. Dit gegeven is mooi, maar wordt te kort besproken waardoor het net niet goed tot zijn recht komt.
Kortom, het is een fijn kinderboek waarbij duidelijk veel aandacht is besteed aan onderzoek naar de werkelijke gebeurtenissen, maar op sommige vlakken mist het wat diepgang.
Reactie plaatsen
Reacties