Als je vader je beste vriend is en hij krijgt een hartaanval, en je moeder is al dood, en als je dan het hotel van je vader moet runnen, samen met je drie zussen die net zo weinig van jongens snappen als jij van meisjes, en je vader blijkt ook nog eens schulden te hebben, en je kunt alleen aan geld komen door als jongen met washandjes in je bikinitopje mee te doen aan de Miss Noordzee Verkiezing, en je hebt diezelfde middag een proeftraining voor een beroemde voetbalclub, en je bent ook nog eens smoorverliefd op het mooiste meisje van het heelal, en zij doet ook mee aan die missverkiezing… wat doe je dan? (flaptekst)
De boeken van Sjoerd Kuyper spreken me vrijwel altijd aan. In 2014 (is het alweer zo lang geleden?!) verscheen het boek ‘Hotel De Grote L’. Het boek werd goed ontvangen en ik, als groot boekenliefhebber, wilde hem natuurlijk ook hebben. Het boek heeft een aansprekende voorkant en een titel die je aan het denken zet. Want waar staat die ‘L’ voor?
Het verhaal wordt verteld vanuit Kos. Hij neemt alles wat er gebeurt op met een cassetterecorder. Isabel, het meisje waar Kos verliefd op is geeft hier soms commentaar op. Het onderscheid is duidelijk doordat Isabels commentaar scheefgedrukt is. Kos heeft erg veel te vertellen, zoals de flaptekst al aangeeft. Want een hotel runnen zonder ouders, dat is geen makkie. En dan heeft zijn vader ook nog schulden.
Sjoerd Kuyper kan zich als geen ander verplaatsten in kinderen in de puberleeftijd. Het taalgebruik, de gevoelens en de hormonen die door het lichaam gieren komen allemaal op een geloofwaardige manier aan bod.
Het klinkt als een heftig boek met heftige onderwerpen. Het klopt dat er zware onderwerpen worden besproken, maar het boek is beslist niet té heftig. Kos vertelt op een grappige wijze alles wat er in het hotel gebeurt. En juist het commentaar van Isabel maakt het nog wat luchtiger en helpt om alles te begrijpen. Hierdoor wisselen de heftige dingen zich af met een grappige situatie of wordt de situatie door Kos gerelativeerd en daardoor stukken minder heftig.
Het boek is over het algemeen grappig, bijvoorbeeld de hele missverkiezing is lachwekkend. Want hoe kan het dat niemand doorheeft dat Kos een jongen is met washandjes in zijn bikini en een plakbandje in zijn onderbroek?
Het is onwaarschijnlijk dat dit verhaal in het echte leven gebeurt. Het is onrealistisch, maar dat is vaker zo in kinder- en jeugdboeken en maakt het boek niet minder leuk. Dit is echt een boek om te lezen en later nog een keer te lezen. Het blijft leuk en wanneer je een vervelende dag hebt maakt dit boek je weer blij!
Reactie plaatsen
Reacties