Radiostilte


Frances heeft maar één doel: toegelaten worden op de universiteit van Cambridge. Niets kan haar tegenhouden. Niet haar vrienden (als je ze zo kan noemen), niet wat er tussen haar en haar buurmeisje is gebeurd, en zelfs niet de dingen die ze stiekem eigenlijk het liefste wil.

Maar wanneer ze ontdekt dat haar buurjongen Aled de maker van haar favoriete podcast is, verandert alles. Bij hem kan ze voor het eerst helemaal zichzelf zijn. Er bloeit een hechte vriendschap op tussen hen, maar alles stort in wanneer Frances een kolossale fout maakt.

 

Om het goed te maken moet Frances eerlijk zijn tegen Aled én tegen zichzelf. Durven de twee hun eigen pad te volgen en te kiezen voor wat hen echt gelukkig maakt? (flaptekst)


Na het lezen van dit boek weet ik niet goed waar ik moet beginnen met mijn recensie. Daarom heeft het even geduurd voor ik de recensie daadwerkelijk ben gaan schrijven. Bijna alle vertaalde boeken van Alice Oseman heb ik gelezen. Enkel het boek Solitaire las ik nog niet. Want Alice Oseman schrijft en tekent prachtige boeken en graphic-novels. In haar boeken gaat het alleen maar over inclusiviteit en de LGBTQ+ community. Door de netflix-serie van Heartstopper is haar populariteit nog meer toegenomen en dat kan ik alleen maar toejuichen.

 

Er verschijnen best veel young-adult boeken over deze thema’s tegenwoordig. Maar soms voelt het voor mij echt alsof ze die thema’s beschrijven zodat ze worden gelezen. Of dat het er maar wordt bij getrokken óm inclusief te zijn. En in sommige boeken wordt het allemaal te stereotyperend weergeven dat het gewoon niet meer representatief eerst. In deze valkuilen valt Alice Oseman niet. Ze weet op de perfecte manier de thema’s aan te snijden. Het is nergens té veel, voelt nergens ver gezocht en het klopt gewoon. Bijzonder knap hoe ze dat aanvoelt.

 

Ook dit boek, Radiostilte is van hetzelfde niveau. Ondanks dat dit pas het tweede boek is dat Oseman heeft geschreven. Het verhaal is herkenbaar, invoelbaar en realistisch. Je voelt je bijna zelf weer een student. Er zit voor iedereen wel iets in dit boek dat herkenbaar is. Ook de zoektocht naar ‘Wie je bent’ wordt in dit boek mooi aangestipt. Want je kunt wel een plan hebben, soms lukt dit niet. En wat dan?

 

Zoals al eerder gezegd, ook in dit boek wordt de LGBTQ+ community gerepresenteerd. Aseksueel, lesbisch en hetero: alles komt voorbij. Op een subtiele manier, het is gewoon zo.

Oseman heeft een prachtig boek geschreven dat makkelijk leest, emoties oproept en vraagt om meer.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb