Rugzwemmen


Het zijn de laatste weken voor de zomervakantie. Noors vriendinnen vliegen bijna naar de zon. Noor niet. Haar ouders hebben een of ander zomerkamp voor haar geregeld, om haar ‘op te vrolijken’. Want Noor maakt een beetje een trieste indruk de laatste tijd – vinden ze. Vind je het gek als je opgroeit met havermelk en doemverhalen over het klimaat? Noor doet alles om onder het kamp uit te komen. Ze weet toch zeker zelf wel waar ze blij van wordt? En anders Tim wel, die rare klasgenoot die ineens op haar strandje opduikt… (flaptekst)

Dit boek is het fictiedebuut van Marc ter Horst. Hij schreef meerdere informatieve boeken die goed werden ontvangen. Toch is fictie heel anders dan non-fictie. Op zich klinkt het verhaal van dit boek best leuk en passend bij de auteur. Het gaat tenslotte over klimaatverandering en ook in fictie kun je best wat weetjes kwijt. Het omslag vind ik zelf wat minder aantrekkelijk. De kleur valt wel op, maar het badpak en de ijsbeer maken het wat saai en niet vrolijk.

 

Het boek zelf maakt mij daarentegen wel vrolijk. Tijdens én na het lezen heb ik het gevoel zelf een avontuur mee te maken. Ik begrijp als lezer Noor helemaal. Haar beweegredenen, haar gevoelens en haar keuzes zijn logisch. Bijzonder dat je als volwassene dit zo goed kan omschrijven. Het verhaal is ook zeker geen lesje over klimaatverandering. Er wordt nergens gezegd wat je zou moeten doen voor het milieu en beide kanten worden belicht. De kant van de protesteerders en de kant van de mensen die wel vliegen en vlees eten. Dat maakt het boek geloofwaardiger.

 

Ook is klimaatverandering niet de hoofd-verhaallijn. Het gaat nog meer om de ontwikkeling van Noor. Hoe zij zich losmaakt van de ideeën van haar ouders en vrienden en zelf keuzes gaat maken. Dat ze een klasgenoot leert kennen op een manier die ze nooit had verwacht. En er is zelfs een beetje aandacht voor rouwverwerking. Op een mooie en totaal niet verdrietige manier. De Weetvoldag is daar een mooi voorbeeld van. Op deze dag is de moeder van Tim jarig, die is overleden. Zijn vader en hij vieren dat nu. Op de Weetvoldag deel je allemaal weetjes met elkaar over dingen die je ziet. Erg leuk en dat zou je thuis of in de klas goed kunnen proberen!

De sfeer in het boek is fijn en doet je verlangen naar de zomer, lekker zwemmen in een rivier en genieten van het leven.

 

Een erg goed fictie-debuut van Marc ter Horst. Wat mij betreft volgen er meer boeken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.