Vraag jij je wel eens af waar de tandenfeeën vandaan komen?
Vlieg dan mee met Tinus door dit magische sprookje. Tinus wil niets liever dan tandenfee worden. Op een dag is het eindelijk zover en wordt hij toegelaten tot de tandenfeeschool.
Zijn beste vriendin, prinses Chloë, heeft maar één wens: de mensenwereld betreden en met een echt mens praten. Maar haar vader, de koning, vindt dat veel te gevaarlijk. Op een dag bedenkt Chloë een plan en het lukt haar met Tinus mee de mensenwereld in te vliegen.
Ze reizen door de droomwereld en in de mensenwereld beleven ze samen de spannendste avonturen. Daar gaat het bijna mis. Zal het hen nog lukken om terug te reizen naar Feeënland? Zullen hun dromen uitkomen? (flaptekst)
Een boek over het wisselen van tanden en de tandenfee. In dit boek bestaan meerdere tandenfeeën die samen in een kasteel wonen in Feeënland. Er zijn al veel verschillende vertellingen over deze mythische figuur. Kan daar nog een nieuwe vertelling bij?
Mikki de Goede vond in ieder geval van wel en schreef het verhaal over Tinus de tandenfee en zijn beste vriendin, prinses Chloë. Het is duidelijk een educatief boek, want meteen in het eerste hoofdstuk leer je al hoeveel tanden een kind heeft. Het educatieve stukje voert gelukkig niet de boventoon in het verhaal en hierdoor blijft het een leuk boek om te lezen zonder steeds het gevoel te hebben dat je wat aan het leren bent.
De tekst van Mikki de Goede leest prima voor. Haar woordkeuze is daarentegen soms niet passend bij de doelgroep (bijvoorbeeld: in de flaptekst wordt al gesproken over het ‘betreden’ van de mensenwereld). Dit had meer op niveau gemogen.
Ook is het verhaal verder niet erg origineel. De prinses gaat stiekem iets doen en dat gaat dan mis en de koning moet ze redden - ik heb een dergelijk scenario vaker gelezen. Maar door de insteek dat het gaat over tandenfeeën is het toch niet helemaal standaard.
Het is wel echt een boek geschikt voor kinderen die houden van prinsessen, eenhoorns en roze. De hoofdpersoon mag dan een jongen zijn, prinses Chloë eigent zich deze rol toch al snel toe. Daardoor is het boek niet voor elk kind interessant en zullen vooral meisjes dit een leuk boek vinden.
De illustraties zijn gemaakt door Viktorija Baliuk, in samenwerking met Mikki de Goede zelf. De tekeningen zijn niet spectaculair. Ze zijn leuk om te bekijken maar ogen wel erg digitaal. En je ziet zelfs bepaalde tekeningen of delen van tekeningen vaker in het boek. Dat is jammer. Er had in de illustraties veel gehaald uit het verhaal gehaald kunnen worden. Bijvoorbeeld de feeënwereld had prachtig in beeld gebracht kunnen worden. Dit geldt ook voor de droomwereld.
Al met al is het best een leuk boek over de tandenfeeën. Wel vind ik het dapper van Mikki de Goede om een groot project zelf te laten drukken en te promoten. Dat getuigt van lef.
Reactie plaatsen
Reacties