Jack is dol op zijn speelgoedknuffel Ut Varken. UV is er altijd voor hem geweest, in goede en slechte tijden. Maar dit jaar is er op kersavond iets vreselijks gebeurd: UV is zoek!
Gelukkig is kerstavond dé tijd van het jaar voor wonderen, een avond waarop alles tot leven kan komen… zelfs speelgoed. Samen met zijn nieuwe knuffel het Kerstvarken (de irritante vervanger van UV) vertrekt Jack naar het Land van Verlies.
Met hulp van een pratende lunchtrommel, een dapper Kompas en de gevleugelde Hoop gaat hij op pad om de beste vriend die hij ooit gehad heeft te redden van de verschrikkelijke, alles verslindende Grote Verliezer. (flaptekst)
Na de populaire serie over Harry Potter werden de nieuwere boeken van J.K. Rowling minder goed ontvangen en bleken ze minder populair. Haar voorlaatste wapenfeit De Ickabog (beoordeeld met een 7 door De Leesplank) was een leuk boek maar wat langdradig, rechtlijnig en de woordkeuze niet passend bij de doelgroep. Nu is er een nieuw boek van Rowling. Voor een jonge doelgroep, voorlezen vanaf 6 jaar. De achterflap en het omslag beloven veel goeds. Komt dit weer meer in de richting van haar populaire werk?
Het verhaal is opgedeeld in negen delen. Dat geeft een duidelijke structuur aan het verhaal. Het begint met een introductie van de belangrijkste personages en hun leefwereld. En wat meteen opvalt is de prettige vertelwijze van Rowling. En natuurlijk niet te vergeten van haar vaste vertaler in Nederland, Wiebe Buddingh’. Het verhaal leest als een trein, bevat dit keer geen moeilijke woorden en is prettig om voor te lezen.
De lezer wordt vanzelf meegezogen in de tomeloze fantasie van Rowling. Het Land van Verlies is een origineel gegeven. Alles wat mensen kwijtraken komt hier terecht. En er zijn verschillende plekken, want sommige dingen ben je maar even kwijt en andere dingen zijn heel belangrijk en daar blijf je lang naar zoeken. In het gebied Niemendal komen de waardeloze voorwerpen terecht (een broodtrommel die in de echte wereld alweer is vervangen) en in Had-Ik-Je-Maar komen de voorwerpen die verschrikkelijk worden gemist. Dan heb je ook nog De Vlakte van de Verstotenen , Het Eiland van de Dierbaren en De Stad van de Verloren Schatten. Lees het boek maar om al deze gebieden te begrijpen, want dat is af en toe wel lastig. Er gebeurt erg veel, er zijn veel personages en veel gebieden. En dan komt er nog een toevoeging. Je kunt niet alleen voorwerpen kwijtraken maar bijvoorbeeld ook je ambitie of je hoop. Dit alles is soms moeilijk bij te houden, maar valt toch allemaal op zijn plaats.
De illustraties van Jim Field zijn sfeervol en passen bij het verhaal en al helemaal bij de kerstsetting. Alleen komen ze denk ik in kleur meer tot hun recht. De rest van de uitvoering is namelijk bijzonder mooi gedaan, het omslag spreekt aan, de bladspiegel is mooi en dan was het nog mooier geweest als de paginagrote illustraties in kleur waren geweest.
Mijn complimenten aan Rowling! Het is knap om een nieuw boek te creëren zonder ook maar één keer terug te grijpen naar Harry Potter. Hiermee bewijst ze ook buiten Harry Potter veel in haar mars te hebben.
Reactie plaatsen
Reacties