Tiril en de toverdrank - Bette Westera & Pyhai


Tiril kan iets heel bijzonders: van gedaante veranderen. Net als haar lievelingsgod Loki, die ze kent uit de spannende godenverhalen van haar vader. Op een dag besluit ze samen met haar vriend Thialfi op zoek te gaan naar een geheimzinnige toverdrank die zelfs van de meest eenvoudige schapenboer een dichter maakt. Om de drank te bemachtigen moeten ze door de onherbergzame wereld van de Joekels en de Minkels reizen. Daar komt Tirils gave hun al snel goed van pas… (flaptekst)

De Kinderboekenweek is dit jaar van 6 tot en met 17 oktober. Het thema is ‘Worden wat je wil’. Dit jaar mocht Bette Westera het kinderboekenweekgeschenk schrijven. Een moeilijke taak, want wat kies je uit bij dit thema? Elk jaar weer lijkt het lastig om dit, van beperkte omvang, boek te mogen schrijven. Want het thema móét erin voorkomen. Het moet een goed begin, middenstuk en einde hebben. En veel auteurs willen nog een boodschap meegeven. Soms past dit niet allemaal in het kinderboekenweekgeschenk. Toch kijk ik elk jaar opnieuw uit naar het geschenk.

 

Ik was benieuwd naar het werk van illustratrice Pyhai. Een redelijk onbekende naam nog in kinderboekenland. Ze illustreerde een sprookje voor Janneke Schotveld in De kikkerbilletjes van de koning en illustreerde recenter Het Nieuwe Testament – Bijbel voor kinderen – op rijm van Marianne Busser & Ron Schröder. Ik kan haar werk waarderen. Het is anders dan anders, origineel en sfeervol. En het omslag voor dit geschenkboekje is dat ook.

Haar binnenwerkillustraties zijn in zwart-wit en zijn echt een toevoeging aan het verhaal. Als lezer krijg je een beeld van de Goden en de wereld. Deze illustraties zijn minder bijzonder dan Pyhais illustraties in kleur, maar zijn erg leuk. 

 

Het thema wordt in het kinderboekenweekgeschenk op een originele manier geïnterpreteerd. Tiril en haar beste vriend Thialfi besluiten op zoek te gaan naar een geheimzinnige toverdrank om van haar vader, een simpele schapenboer, een dichter te maken. Hierop volgt een avontuurlijke tocht.

Tiril leert dat ze van gedaante kan veranderen, net als haar lievelingsgod Loki. Naarmate het verhaal vordert, krijgen wij het vermoeden dat Loki haar biologische vader is, een leuke extra toevoeging aan het verhaal.

 

Bette Westera verweeft de Noordse mythologie met de geschiedenis van Noorwegen. We krijgen informatie over de Noordse Goden maar leren ook wat over de eerste koning van het land.

Westera wil veel kwijt in het boek. Dat maakt het soms wat gekunsteld, maar ze weet er toch een geheel van te maken met een mooi einde en zelfs een mooie extra boodschap! Wat die boodschap is, ga ik niet verklappen, daarvoor moet je het boek zelf maar lezen. Wanneer je 12,50 euro uitgeeft in de boekhandel krijg je het geschenkboek er gratis bij!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.