Jakob en de zeven gevaren - Jacques Vriens


Als uitdaging bedenkt Jacob zeven gevaren om de saaie weg naar school spannender te maken. Sommige gevaren zijn echt, andere zijn fantasie. Zijn vrienden Claartje en Bennie zijn gelukkig nergens bang voor. Dankzij hen wordt Jakob langzaam wat stoerder. Dat is maar goed ook, want ineens wordt zijn leven op de kop gezet. Zijn vader verlaat het gezin en Jakob en zijn moeder raken ook nog hun huis kwijt door een brand, waardoor ze een tijdje moeten inwonen bij een heel vervelende tante. Door alles wat Jakob meemaakt en zijn bijzondere vriendschappen wordt hij steeds moediger en leert hij beter voor zichzelf opkomen. Maar als Claartje op een dag onverwachts uit zijn leven verdwijnt, krijgt Jakob het erg moeilijk. Is hij inmiddels dapper genoeg? (flaptekst)

Een nieuw boek van Jacques Vriens. Weer een historische roman, eindelijk! Dit keer speelt het zich af in de jaren vijftig. Voor kinderen van nu misschien wel wat verwarrend, want wat was het leven toen anders. Het geloof speelt een belangrijke rol, alleen tante heeft een televisie en een douche en de jongens en meisjes gaan niet samen naar school. Maar Jacques Vriens legt alles op een fijne manier uit, waardoor het niet belerend of als een les geschiedenis overkomt.

 

Dat is meteen het beste punt aan dit boek: de vertelwijze van Vriens. Die is nog steeds ongekend, en dat na 45 (!?) jaar schrijven. Want 45 jaar geleden verscheen zijn eerste boek bij Van Holkema & Warendorf. Vriens schrijft prettig, vlot en nooit te veel. Het boek is 128 pagina’s en dat is best veel voor een kinderboek, maar dit voelt niet zo. Je raast erdoorheen. Ook weet Vriens zich als geen ander in te leven in kinderen. Daardoor voelen de personages echt aan en kun je meeleven met eigenlijk iedereen.


Het boek heet ‘Jakob en de zeven gevaren’. Deze titel is slechts het puntje van de ijsberg. Jakob krijgt met erg veel problemen - ‘gevaren’ - te maken. Zijn leven is niet makkelijk. De scheiding van zijn ouders (in die tijd nog zeer ongewoon), de pastoor die zich ermee bemoeit, zijn broer die in het leger zit, de brand van zijn ouderlijk huis, zijn vriendin Claartje die tbc heeft en daarom naar een sanatorium moet, de kinderlokker in het grote huis (of is het geen kinderlokker) en de overleden zoon van zijn tante.

Het is heel veel als je het zo opsomt. Tijdens het lezen heb je dat niet door, maar naderhand vraag je je als lezer wel af hoe het met bepaalde dingen verder zal gaan. Bijvoorbeeld het verhaal over de kinderlokker, een leuke zijsprong in het boek maar we horen er vrij weinig over en dat is wel jammer! Wat dat betreft had het boek zelfs dikker mogen zijn.

 

Het boek gaat over opgroeien. Een paar weken in het leven van een kind dat toevallig veel meemaakt. Geen grote avonturen, enkel de zeven gevaren die langzaam verdwijnen wanneer Jakob ouder wordt. Jacques Vriens heeft weer een geweldig boek geschreven. Een aanrader.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.