Sinds Jonas’ opa een tijdmachine bouwde, leeft hij één dag verder in de toekomst. Nu stuurt hij Jonas en Maartje de boodschap dat er een museumroof gaat plaatsvinden. Aan de hand van raadsels, puzzels en een escaperoom moeten zij de wereldberoemde kunstwerken zien terug te krijgen. Gaat het hun lukken? En wie is die mysterieuze Van Gogh die achter de kunstroof zit? (flaptekst)
Een boek over tijdreizen? Dat kan heel ingewikkeld worden. En dan is dit ook nog eens deel twee en heb ik deel één niet gelezen. Het omslag spreekt me wel meteen aan. Het maakt me nieuwsgierig en dat is al een goede start.
Jeroen van Berckum heeft een prettige schrijfstijl, dat merkte ik al tijdens het lezen van De Gemeneriken. De dialogen voelen echt aan, de omschrijvingen van de omgeving en de personages zijn dusdanig dat je meteen een goed beeldt hebt van alles en iedereen. Hij schrijft met humor, waardoor je regelmatig in de lach schiet tijdens het lezen. De kunstroof is een wat lijviger boek dan De Gemeneriken. En dat merk je wel. Het is geen boek om in één keer te lezen. Je moet je concentreren om alle opdrachten, raadsels en personages bij te kunnen houden.
Wel is het verhaal intrigerend en wil je als lezer ook graag de dader ontmaskeren! Ook is het erg leuk dat Jonas soms de lezer direct aanspreekt, zo word je nog meer betrokken bij het verhaal. De diepere lagen in het verhaal zijn ook mooi, zoals de onzekerheid van Jonas en de vriendschap die langzaam groeit tussen Maartje en Jonas. Het is meer dan alleen een verhaal, het heeft ook dingen om over na te denken.
De illustraties zijn een leuke aanvulling en geven een goed beeld van de personages. Hierdoor krijg je nog meer een idee van de situaties, het verhaal en de hoofdrolspelers.
Mijn tip is wel om echt deel één eerst te lezen voor je dit tweede deel leest. Het is een serie waarbij de delen duidelijk op elkaar aansluiten. Kortom, ik heb nog wat te doen!
Reactie plaatsen
Reacties