Maarten en Loïs zijn samen opgegroeid en hebben altijd met elkaar gespeeld. Maar sinds hij verliefd op haar is geworden, krijgt hij rode vlekken in zijn nek zodra ze hem aankijkt. En nu is Loïs ziek. Maarten voelt zich schuldig dat hij niet bij haar langs durft en wanhopig omdat ze misschien wel doodgaat. Als hij hoort over een geheimzinnig leegstaand huis waar kapotte dingen op magische wijze weer heel worden, ontstaat er een plan in zijn hoofd. Wat als Loïs een nacht in dit huis zou doorbrengen…? (flaptekst)
In de maand van de filosofie verschijnt sinds 2019 ook een speciaal geschreven kinderboek. Dit levert erg leuke boeken op zoals De scootmobiele eenheid van Mirjam Oldenhave in 2022. Dit jaar is het aan Yorick Goldewijk om dit boek te schrijven. Een erg geschikte auteur voor dit geschenk, gezien zijn vorige twee boeken: Films die nergens draaien en Duizend & Ik. Die boeken hebben ook zeker een filosofisch tintje en dit maakt nieuwsgierig naar meer.
Het boek heeft al meteen een redelijk pittig onderwerp: kanker. Er zijn veel meer kinderboeken geschreven over kanker, het bekendste voorbeeld is natuurlijk Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens. Stiekem vergelijk ik elk boek over dit onderwerp met dat boek van Vriens. Toch heb ik dat bij De chaos in Loïs snel kunnen loslaten. Het is namelijk een totaal andere aanpak. De hoofdpersoon, Maarten is verliefd op Loïs. Alleen weet Loïs dat nog niet. Goldewijk omschrijft dit prachtig net als alle andere gevoelens van Maarten. Het onbegrip, de verwarring en de worstelingen die Maarten heeft worden invoelbaar verwoord. Je voelt je net als Maarten tijdens het lezen van dit boek. Het is allemaal ook erg herkenbaar.
Maarten durft bijvoorbeeld niet bij Loïs langs te gaan terwijl ze elkaar al kennen vanaf de peuterschool. Pas wanneer de klas gezamenlijk een kaart gaat sturen gaat hij die brengen. Niet alleen, dat durft hij niet dus vraagt hij hulp aan een vriend. Daarna wordt Maartens denkwijze anders en gaat hij nog een keer alleen naar Loïs. De groei die zijn karakter meemaakt is prachtig en de verwoording van zijn gedachten grenst aan poëzie.
Goldewijk weet erg mooi de kinderlijke gedachten in dit boek te verwerken. Een oud huis dat maar niet verkoopt omdat het er spookt: gebroken vazen die ineens weer heel zijn op onverklaarbare wijze, speelt ineens een grote rol. Misschien kunnen ze Loïs daarheen brengen en wordt zij dan weer beter? Een typische kindergedachte, maar tegelijkertijd ook erg filosofisch. Goldewijk rondt het verhaal mooi af, terwijl je nog met vragen blijft zitten. Want of Loïs haar ziekte overwint? Dat weten we niet en kunnen we alleen maar naar gissen. Het verhaal van Maarten is wel klaar, hij heeft een groei doorgemaakt in dit boek die prachtig is. Goldewijk schreef een mooi boek voor de maand van de Filosofie, jammer dat het maar zo kort is.
Reactie plaatsen
Reacties