Salto


Wat als er van alles aan de hand is met je familie?

De twaalfjarige Álfur is een heel gewoon kind uit Kópavogur in IJsland. Na school gamet hij met zijn beste vriend en traint hij om in een hogere turngroep te komen. Met Álfurs is familie daarentegen van alles aan de hand. Zijn tante was ooit de beste turnster van IJsland, maar niemand praat meer met haar. En als bij Eiki, zijn drie jaar oude broertje, autisme wordt vastgesteld, staat de wereld op zijn kop. Ineens mogen ze thuis geen gluten meer eten en worden ze een plasticvrij huishouden. Alsof dat Eiki zal helpen... Hun ouders willen zelfs verhuizen! Álfur besluit dat het zo niet langer kan. Hij moet en zal bewijzen dat zijn broertje helemaal niet anders is.

Het eerste vertaalde boek van Arndís Thórarinsdóttir beviel mij erg goed. De flat aan het einde van de wereld. De vertelwijze, de uitwerking van de personages en de bijzondere setting leverden een fantastisch boek op. Nu is er nog een boek vertaald in het Nederlands: Salto. Nu had ik het boek al even thuis liggen en kon dus steeds genieten van het vooruitzicht om dit boek te lezen. Helaas kwamen er de afgelopen week veel recensies voorbij op sociale media en die waren niet allemaal positief. Sterker nog: er zaten hele negatieve recensies tussen. Dat dit boek over autisme ging wist ik, maar veel lezers schreven dat het boek een erg negatief beeld van autisme neerzet. In mijn privé-leven en werk kom ik veel in aanraking met autisme en vind ook zeker niet elk boek waar het in voorkomt leuk/fijn/prettig om te lezen. Dus ik kreeg steeds minder zin om dit boek te lezen. En ik heb al helemaal geen zin om mijn mening te geven. Toch ga ik dat wel doen. En ik wil meteen gezegd hebben dat iedereen recht heeft op zijn of haar eigen mening en perceptie op een boek. Gelukkig vindt niet iedereen elk boek leuk, dat zou saai worden. Dus wat ik hieronder beschrijf is puur en alleen mijn eigen mening en kijk op dit boek.

 

Ik heb genoten van dit boek. Allereerst is de schrijfstijl weer heerlijk, het leest als een trein. De manier waarop Arndís Thórarinsdóttir de personages en de situaties uitwerkt is bijzonder goed, je ziet alles voor je en je leeft helemaal mee met de hoofdpersoon. Eerst heb je niet helemaal door welke kant dit verhaal opgaat: want er komt best veel aanbod. Turnen, een familieruzie, autisme en vriendschappen. Het zijn pittige onderwerpen maar het boek voelt nergens té zwaar. Je leeft als wat oudere lezer mee met de ouders van Álfur. Want het is ook lastig als je zoon wordt gediagnosticeerd met autisme en je hier niets van weet. We leven nu in een wereld waarin je alles opzoekt op internet en dan komt er erg veel voorbij. En zeker niet alles wat je tegenkomt is waar of goed voor het desbetreffende kind. De ouders van Álfur proberen alles te doen wat ze kunnen om het leven makkelijker te maken voor hun kinderen. Op het einde van het boek wordt dit mooi aangestipt en blijkt ook dat ze leren van hun fouten.

 

Álfur leert ook van zijn gedrag. Want ook hij valt in valkuilen en probeert het autisme eerst weg te wuiven. Maar uiteindelijk komt hij erachter dat het helemaal niet zo erg is als hij eerst dacht en laat hij het deels los. Dit is een erg bijzonder moment in het boek. Maar het is ergens heel herkenbaar wanneer je te maken hebt met autisme in je directe kring. De auteur weet dit allemaal te verweven in een verhaal over sporten en vriendschappen die elk kind van die leeftijd meemaakt. Dat doet ze op een mooie manier.

De extra verhaallijn over de tante waar ze geen contact meer mee hebben is prachtig. Het voegt voor mij een extra dimensie toe aan dit boek. Want ondanks het heftige onderwerp is deze tante wel een lichtpuntje in het leven van Álfur.

 

Kortom: ik ben opgelucht na het lezen van dit boek. Want ik verwachtte ondertussen een heel heftig boek over autisme met allerlei rare dingen. Voor mij was dit niet het geval en heb ik genoten van het verhaal. Ik ben nog steeds benieuwd naar andere boeken van Arndís Thórarinsdóttir. Hopelijk wordt er meer vertaald en maakt Linde Faas dan weer een mooi omslag. Want de boeken vallen zeker op door haar sfeervolle omslagen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb